Fortællinger

Livet er fyldt med historier – de virkelige og de opdigtede, de smukke og de groteske, de sjove og de sørgmodige – og vi mennesker har brug for dem alle. De giver os stof til eftertanke, indsigt og inspiration til vores eget liv.

Fortællinger kan komme fra andre eller fra os selv. De kan være ældgamle eller fra dette øjeblik.

Alle fortæller! Fx hverdagsfortællinger, om det vi lige har oplevet, eller erindringer.

I min familie har der altid været gode fortællere, og som barn elskede jeg at høre de voksne fortælle.

Onkel Viggo var den bedste. Men også min bedstemors beretninger om, hvordan hun kom ud at tjene som 7-årig, eller min fars soldateroplevelser i Tyskland, kunne få hele mit sanse-apparat og min indre billedskærm til at køre på højtryk. Det var som om jeg var der selv! Måske blev der pyntet lidt på detaljerne, men det betød ikke noget, for fælles for historierne var, at de blev fortalt så intenst, at jeg kunne mærke, hvor meget de betød for den der fortalte. Og på den måde blev de dyrebare for mig.

Som voksen har jeg genfundet glæden ved den gode fortælling gennem mit arbejde som skuespiller.

Her har Vigga Bro og Hans Henrik Clemensen været til stor inspiration.

Nu er det mig der med stemme og krop formidler historier, som skaber billeder på tilhørernes indre biograflærred, så hver enkelt får sin egen helt unikke oplevelse.

At opleve dette i selskab med andre giver en dyb følelse af fællesskab og af at høre til!

Jeg tilstår, jeg stjæler!

Jeg stjæler fra Brødrene Grimm, H.C. Andersen, Ferida Wolff, Julio Gortázar og mange andre – og gør deres historier til mine egne!

Men jeg stjæler kun de historier, som siger mig noget og er så vigtige, at jeg bliver nødt til at fortælle dem videre.

Jeg finder dem ved at læse masser af fortællinger. De ”rigtige” følger efter mig og bliver ved med at hjemsøge mig længe efter at bogen er lukket.

Det er de historier jeg fortæller videre i min egen udgave.

Historierne handler om det, at være menneske. De handler om det fejlende og sårbare menneskes længsel efter det perfekte og det rigtige, så vel som det forvrængede og groteske. Tilhøreren vil opleve glæden ved at genfinde noget af sig selv, samt noget man ikke forventede, men måske altid har savnet?